Köpa sommarstuga som renoveringsobjekt

Feb 11

Köpa sommarstuga som renoveringsobjekt

Det är många som drömmer om en egen stuga på landet. Ett eget torp att vara i under sommar och helger, kanske en stuga med utsikt över fjällen eller skärgården. Att ha sommarstuga är härligt, ibland mycket jobb och oftare dyrare än vad man tror. Om drömstugan är gammal och i lite sämre skick, kan du komma undan billigare genom att renovera och bygga om själv. Det kräver mycket arbete, men får många är det också en resa som blir en del av målet.

Ekonomi och försäkring

Ett renoveringsobjekt är ett hus som behöver renoveras, men hur mycket som behöver åtgärdas skiljer från fall till fall. Innan du beslutar dig för att köpa en stuga som du behöver arbeta mycket med, finns det några saker att tänka på. Som med mycket annat, så bör du börja med en budget för att se hur mycket du har råd med. Om du behöver jämföra lån, ta ett lån eller samla dina lån erbjuder enklare.se kvalitativa tjänster som kommer att spara dig tusenlappar. Det kan vara klokt att redan vid planeringsstadiet tänka över ekonomin. Du bör också tänka igenom – ärligt – vad du klarar av att göra själv och vad du skulle behöver leja en hantverkare för. Det är viktigt att inte tänka kortsiktigt och försöka göra svåra arbeten själv – kolla först upp vilken arbeten som en hantverkare måste göra för att försäkringen ska gälla.

Renoveringen

Du behöver också skapa en arbetsplan. När du gör arbetsplanen behöver du tänka igenom i vilken ordning som de olika arbetena ska utföras. Vissa jobb, som läckande tak eller ledningar är akuta och måste utfärdas snarast möjligt för att inte förvärra skadan. Men det kan vara klokt att inte inreda toaletten innan alla ledningar är dragna eller först måla taket och sedan lägga in nytt golv. Försök att ta de olika arbetena i en ordning som underlättar nästa arbete, och som innebär att du inte behöver bryta upp en nylagt golv för att du inser att isoleringen behöver bytas ut. Tänk igenom alla sådana steg i förväg.

Om huset behöver renoveras och byggas om, så kommer du också att behöva göra något åt trädgården. När du precis köpt stugan kan det vara lockande att bygga altan eller plantera buskar och träd. Men, innan du gör för mycket i trädgården bör du tänka igenom om större maskiner, som traktor och grävskopor, behöver göra arbeten kring huset och tomten; dränera, gräva avlopp eller en ny brunn. Ibland kan du också ha nytta av en traktor när du bygger om och renoverar huset, till exempel om du ska byta vindskivor eller fönster på övervåningen.

Det kan också vara klokt att låta trädgården stå första sommaren, så att du hinner tänka igenom var du vill ha uteplats och altan, utifrån sol, vind, insyn och ljud.

PersonalPress