Att tänka på när man byter fönster

Aug 14

Att tänka på när man byter fönster

Ett nyinstallerat fönster håller generellt i ungefär 40 år innan det behöver bytas ut. Har man tur slipper man med andra ord byta fönster överhuvudtaget under den tid man äger ett hus. Det finns dock andra anledningar till att man kan vilja byta fönster i sitt hus än bara deras ålder – det kan till exempel vara för att installera energisparande fönster, eller helt enkelt för estetikens skull.

Oavsett anledningen till att man byter fönster, är det viktigt att i samtliga fall beakta samma aspekter när man ska välja nya. Det handlar visserligen till stor del om estetik (vilken typ av fönster passar just ens egen villa?) men till lika stor eller större del om funktion. Man måste till exempel betänka fönstrens energieffektivitet, så som nämndes ovan. Välisolerade fönster kan spara många tusenlappar i uppvärmningskostnad om vintern. Förutom energieffektivitet kan fönster också sticka ut från mängden genom att de har solskyddsfunktioner, genom att de har hög inbrottssäkerhet eller genom att de isolerar väl mot buller. Vilken funktion som är viktigast beror självklart på villans läge och vilka dess invånare är. Om man till exempel bor nära en trafikerad väg bör man prioritera att välja treglasfönster, som isolerar väl mot buller utifrån – faktum är att ett byte från tvåglasfönster till treglasfönster kan sänka ljudnivån inomhus med 10 decibel.Blyfönster_-_Ystad-2016

De täta, isolerade och energisnåla fönstren i moderna hus har dock en nackdel, och det är att den naturliga ventilationen som förut fanns i hus (tack vare glipor och springor) nu försvinner allt mer. Man ska därför också överväga om man vill beställa fönster med ventiler, som kan kompensera i viss mån för förlusten av naturlig ventilation.

När man har valt och beställt fönster, och de till slut levereras, klara för installation, är det första man ska göra att kontrollera att måtten på fönstren stämmer – innan man tar bort de gamla fönstren. Även om man av praktiska skäl genomför fönsterbyten på sommaren, är det inte roligt att stå med ett hål i väggen och inse att fönstret man ska sätta in är för stort. Eftersom det är mänskligt att fela kan man mycket väl ha gjort missar när man mätte de gamla fönstren eller när man gjorde beställningen – därför skadar det aldrig att göra en extra kontroll.

PersonalPress