Att bygga ett eget hus

Nov 25

Att bygga ett eget hus

Det finns många fina gamla hus att köpa i Sverige men många av oss drömmer om att en gång få bygga vårt eget hus. Ett hus där våra personliga önskemål och intressen ligger till grund för arkitektur, materialval och husets funktioner. Det finns flera olika vägar att gå när det gäller att bygga hus. Man kan anlita en arkitekt och en byggfirma och själv ha en ganska tillbakadragen roll. Eller så kavlar man upp ärmarna och gör mycket av arbetet helt på egen hand. Vad och var du får bygga är dock ganska reglerat i Sverige. Det gäller att ha bygglov innan byggstarten.

Det är ett stort ansvar att bygga själv

Mattis bygger sitt drömhus från grunden med lösvirke som material. För att klara det måste man nästan, precis som Mattis, vara snickare eller åtminstone en väldigt händig person med kunskap om olika byggmetoder. Framförallt handlar det nog om mod. Det är ett stort ansvar att själv ta alla de beslut som kan få konsekvenser för hur det senare fungerar att bo i huset. Även de som är duktiga byggare behöver få hjälp med sådant som kräver speciella kunskaper av fackmän. Elektriker och rörmokare kommer alltså att behöva anlitas eftersom de som lekman inte får göra så mycket inom dessa områden.

Du kan inte ändra på läget

Du som bygger ett eget hus har möjlighet att skapa något utan att behöva kompromissa med dina idéer. Om du någon gång i framtiden vill kunna sälja huset till ett så bra pris som möjligt är det dock bra att även tänka på vad andra vill få ut av sitt boende. En annan mycket viktig sak att tänka på är valet av plats. Satsa på en tomt med utvecklingspotential och ett bra läge i förhållande till den service du behöver, nu och i framtiden. Om du bygger ett kataloghus är det smart att kolla upp kundomdömen för det företag som du funderar på att anlita.

 

PersonalPress