Är totalentreprenad det smidigaste sättet att renovera?

Jun 09

Är totalentreprenad det smidigaste sättet att renovera?

I Sverige renoveras det mycket och ofta, så ska du renovera är du inte ensam. Är du händig kan du göra vissa delar själv och anlita hantverkare där lagen kräver. Elinstallationer eller dragning av nya rör kräver nästan alltid certifierade hantverkare. Vid större renoveringar, när det behövs olika typer av hantverkare är totalentreprenad en smart lösning. Det finns lite olika varianter av tjänster och är du konsument brukar fackmännen kalla det konsumententreprenad. Fördelen är att du anlitar ett företag som sedan koordinerar alla hantverkare. På så sätt får du en kontaktpunkt och slipper dagligen jaga efter hantverkare som ska fixa olika delar av renoveringen.

Smarta tjänster online

Tiden då du fick sitta och slå i telefonkatalogen och ringa runt tills du hittade en byggfirma är sedan länge borta. Internet är förträffligt smidigt när du ska leta rätt på byggfirman som ska sköta totalentreprenad. Det finns sidor som built.se där du får hjälp att hitta rätt företag. Genom att matcha rätt företag med rätt kund blir renoveringen lätt en succé. Att begära in offerter från många företag kan nämligen ta tid. Dessutom kan det vara svårt som privatperson att jämföra offerter. Har den projektplan där du inte riktigt är säker på hur du ska gå till väga finns det bra stöd.

Tiden efter renoveringen

När renoveringen väl är klar är du förhoppningsvis nöjd med ditt nya hem. Har du anlitat någon för totalentreprenad har du också fördelen att garantier blir lättare. För om du har anlitat separata hantverkare kan det lätt bli diskussion om vem som gjort fel. Ord mot ord, vilket kan leda till problem för konsumenter. När renoveringen är färdig är det viktigt att slutbesiktningen görs av en oberoende inspektör. Vid konsumententreprenad ska konsumenttjänstlagen gälla. Det ska du tänka på att begära så du får ett besiktningsprotokoll. Upptäcker du minsta fel så ska du alltid anmäla det så fort som möjligt.

PersonalPress