Våga renovera med färger och ljus

Jan 20

Våga renovera med färger och ljus

Det är inte alla som varken kan, vill eller har råd att göra en stor renovering av huset för att förändra det. Det finns dock många lite mindre detaljer, som inte kräver lika omfattande arbete, som kan ge stora förändringar. I den här artikeln vill vi slå ett slag för att våga leka lite med färger och ljus. Och det behöver inte alltid handla om att måla om hela huset, även om det så klart också kan gälla just det.

I stället för att göra en stor renovering kan du arbeta mycket med färger både inomhus och utomhus. Med till exempel markiser i en uppseendeväckande färg kan du helt plötsligt leka mycket med färger på blommor, utemöbler, belysning och andra detaljer. Förutom att de ger skugga så kan de också ge din husfasad ett helt annat intryck utifrån. Genom att komplettera med färgstarka lampor som lyser mot fasaden eller mot växtligheten får du dessutom en färgrik trädgård även efter mörkrets inbrott. Detta är något du kan använda även på till exempel balkongen. Självklart kan många vilja ha ljus som faktiskt också ger ljus när man går ut med soporna sent om kvällen, men lampor med färger, och även mönster, ska inte underskattas som främst utsmyckning.

Summer resort with lanterns and lounge chairs

Att till exempel utsmycka ett växthus eller ett lusthus med ljusslingor kan vidare ge fokus på en viss del av trädgården som kanske annars gärna glöms bort. Numera är det många kommuner som satsar på ljus som konstnärliga inslag i stadsmiljön, så du har säkert sett intressanta ljusinstallationer. Kanske kan du applicera idéerna på ditt eget hus eller i din egen trädgård? Och slutar det med att du blir riktigt intresserad av att arbeta med ljus i både trädgårdar och stadsmiljö så finns det flertalet universitetsutbildningar som kan göra dig till expert på just detta.

Om du bor i norra delen av Sverige vill vi slå ett särskilt slag för att arbeta med ljus och färgat ljus i trädgården och mot fasaden – även om snön så småningom kommer kan det bli flertalet mörka kvällar där man i princip inte hinner uppleva trädgården eftersom det är dagsljus främst under arbetstid. Att sitta på en inglasad veranda, eller med infravärme, och se ut över trädgården som är upplyst kan vara den perfekta inramningen till en höstafton med vännerna.

PersonalPress