Renovera trädgården

Oct 29

Renovera trädgården

En del älskar att vara ute och påta i trädgården, andra vill bara ha det så enkelt som möjligt. Väldigt många vill dock ha en vacker och prunkande trädgård som ger mycket blommor under hela sommaren, med en frisk och välklippt gräsmatta. Även om man måste räkna med att det alltid är lite arbete med en trädgård, så bör du verkligen ta dig en funderare på var du egentligen vill lägga ambitionsnivån. Och detta självklart redan innan du börjar planera att renovera trädgården. I den här artikeln vill vi ge dig några resonemang omkring frågor som du bör ställa dig själv.

Växter – våga fråga

beautiful background of bright garden flowers

Om du är ute efter nya växter till trädgården, fråga på plantskolan där du tänker köpa dem om vilka som passar din ambitionsnivå. Kräver de till exempel mycket vatten måste du vara beredd på att bära vattenkannor eller ta fram vattenslangen ett par gånger i veckan. Vill du det? Föredrar du sådana som återkommer varje år, perenner, eller vill du plantera nya blommor varje år? Även om det kan vara skönt att slippa plantera om växter, sprider sig vissa mer än andra så en del måste man hålla efter så att de inte tar över hela trädgården.

Utemöbler – material och underhåll
Även utemöbler kan kräva olika typer av underhåll. Om du är beredd på att skrapa och måla kanske var fjärde år så kan du absolut köpa vitmålade utemöbler av trä. Föredrar du att inte göra det kan det vara enklast att ha plastmöbler i stället, och så satsa på textilier som är mer spännande (och lätta att variera om du gillar att sy). Att ha ett uterum för möblerna, eller att förvara dem under tak, förlänger dock livslängden avsevärt, så det kan också vara något att fundera på.

Arbete vs nöje
Men det är förstås inte bara arbetet som är av betydelse för dina val i trädgården. Du behöver också fundera på vad det faktiskt är du vill ha den till. Föredrar du att sitta ute men i skugga? Hugg inte ned träden. Nog för att en mycket välvårdad trädgård kan tilltala en del, men att ha små buskiga vrår för barnen att leka, där de kan samla pinnar och bygga kojor, ska inte heller underskattas.

PersonalPress